5 lucruri pe care să le iei în considerare înainte de a-ți cumpăra o mașină de cusut

Dacă ești o persoană căreia îi plac hainele și articolele făcute manual, atunci mașina de cusut va deveni tovarășul tău de încredere în aproape toate proiectele tale de croitorie.

Când vine vorba de alegerea unei mașini de cusut, primul lucru pe care îl vom face de obicei este să studiem piața online și să căutăm o gamă de prețuri în funcție de bugetul nostru.

Dar te-ai gândit vreodată și la alte lucruri în afară de preț atunci când te-ai hotărât că e timpul pentru o astfel de achiziție? În acest articol îți voi împărtăși câteva lucruri pe care cred că ar trebui să le iei în considerare înainte de a-ți cumpăra o mașină de cusut.

Am făcut articolul puțin mai lung, dar asta doar pentru că am încercat să includ cât mai multe informații posibil, astfel încât orice întrebare pe care ai putea s-o ai în minte să fie clarificată înainte de achiziție.

Să începem…

1.) Necesitate

Primul lucru pe care ar trebui să îl faci înainte de a cumpăra o mașină de cusut este să te gândești pentru ce anume ai cu adevărat nevoie de una și dacă o vei folosi doar ocazional sau nu.

Dacă și pentru tine croitoria este doar un hobby și-ți dorești o mașină de cusut pentru diverse articole de bază, cel mai probabil nu te va preocupa  numărul de piciorușe oferite de mașina ta, tipul de țesătură pe care îl poate manipula, sau cât de multă greutate va suporta. Dar pentru o persoană care folosește mașina de cusut în mod regulat și își dorește să realizeze articole vestimentare sau de casă mai complexe, acești factori sunt importanți pentru a alege cea mai bună opțiune de mașină de cusut pentru ceea ce are nevoie.

De asemenea, în funcție de proiectele la care îți dorești să lucrezi, vei putea alege o mașină de cusut liniară cu care să coși articole vestimentare sau de casă, sau o mașină care brodează, dacă vrei să decorezi și să personalizezi diverse articole.

2.) Buget

După ce îți definești în mod realist motivele pentru care ai nevoie de o mașină de cusut, ar trebui să iei în considerare bugetul pe care îl ai la dispoziție.

Nu iti cumpara o masina ieftina din orice supermarket, deoarece în cazul în care vei avea probleme cu ea si nu ai garantie sau nu gasesti piese usor de inlocuit si accesorii (picioruse, ace speciale), vei avea parte doar de frustrari. Dacă ești în căutarea unei mașini de cusut decente, cu funcții de bază, poți obține una pentru aproximativ 700-800 de lei. Iar dacă ai un buget mai mare alocat, ar trebui să-ți îndrepți atenția și către opțiuni ceva mai complexe cu care poate fi înzestrată mașina ideală pentru tine. 

Bugetul tău va fi influențat și de capacitatea la care îți dorești să lucrezi. O mașină cu funcții de bază va fi suficientă pentru a realiza diverse articole pentru tine și familia ta. Multe modele vor include și câteva cusături decorative, iar tu îi poți adăuga pe parcurs câteva piciorușe speciale pentru diverse tipuri de cusături mai complexe. (vezi aici cum să faci cusături decorative pe ie)

Dacă vrei să câștigi și bani din croitorie, atunci vei avea nevoie și de un triplock care te va ajuta să confecționezi produse asemenea celor din fabrică. Vei putea acoperi marginile ca să nu se destrame și având la dispoziție 4 ațe, în cazul unor articole vestimentare acesta va înlocui și mașina de cusut.

4.) Tipul de țesătură

Un lucru important de luat în considerare va fi să te gândești la tipul de țesături cu care vei lucra (subțiri sau groase) și din care vei confecționa lenjerii, rochii, perdele, tapițerie, paturici, huse, corturi pentru copii și multe altele. Toate mașinile de peste 100W pot manipula cu ușurință denim, piele, pânză etc. Dacă vrei să înveți să folosești și tehnici speciale de cusut, atunci vei afla că există opțiuni variate de piciorușe presoare specifice, disponibile pentru tipul de cusătură pe care vrei să o folosești. 

5.) Tipul de cusături

Cel mai important aspect al unei mașini de cusut de care ar trebui avut în vedere este tipul de cusături pe care le oferă.  Cusăturile de bază pe care ar trebui să le iei în considerare sunt cusătura zig zag, dreaptă si de surfilare. Astăzi există multe tipuri de cusături mai complexe disponibile și le poți realiza optând pentru diverse tipuri de piciorușe presoare, cum am zis mai sus. Însă, chiar dacă rămâi doar la cusături de bază pentru proiectele tale ocazionale, tot vei reuși să realizezi articole unice și deosebite, așa cum îți doreșți. Iar dacă pe parcurs vei vrea să înveți și alte cusături decorative, îți poți achiziționa accesoriile specifice necesare oricând.

** Extra

Dar dacă ești cu adevărat pasionată de croitorie și îți dorești să înveți să lucrezi la proiecte din ce în ce mai complexe, există câteva opțiuni speciale care pot îmbunătăți experiența ta cu mașina de cusut. Funcțiile de surfilare, de realizare de butoniere, de matlasare sau pentru aplicații decorative sunt doar câteva caracteristici speciale pe care le poți avea în plus față de funcțiile de bază. Așa că dacă plănuiești să faci din croitorie ceva mai mult decât un hobby, ar fi bine să-ți îndrepți atenția către o mașină de cusut care-ti poate oferi toate aceste funcții. 

Iar dacă ești încă la început de drum și vrei să înveți întâi tehnicile de bază în croitorie, îți recomand să arunci o privire prin cursurile mele de croitorie, îți recomand in special cursul de croitorie pentru începători. După alegerea și parcurgerea cursului de croitorie pentru începători vei ști să stăpânești mașina de cusut, s-o setezi în funcție de materialul pe care vrei să-l cosi, să alegi acul de cusut potrivit, ața și toate tipurile de cusături de care vei avea nevoie în proiectele tale. 

Sper că am reușit să te ajut să-ți faci o idee despre ce trebuie luat în considerare înainte de a-ți cumpăra mașina de cusut potrivită nevoilor tale. Dacă încă ai neclarități sau alte întrebări, poți să-mi scrii în comentariile de mai jos, astfel încât să te pot ajuta să faci cea mai bună alegere. 

Multă inspirație îți doresc!

Ivan Andreea

Meniu