Cum să-ți creezi propriile tipare pentru silueta ta

Vei avea o mulțime de întrebări și îndoieli de depășit înainte de a putea începe să-ți creezi propria garderobă. Este posibil să nu poți găsi dimensiunea perfectă a tiparului pentru măsurile tale sau chiar să devii total confuză dacă măsurile tale sunt diferite de ceea ce este listat pe toate acele tipare de hârtie pe care le-ai obținut din revistele de modă.

Sau ai ales în cele din urmă un tipar și ai depus o grămadă de efort în realizarea acelei prime piese vestimentare. Iar când în sfârșit este gata, realizezi că e prea strâmtă sau prea scurtă. Ce-i de făcut atunci? Răspunsul ar putea fi mai ușor decât te-ai putea aștepta: măsoară și ajusteaza!

Marile companii de articole vestimentare folosesc de obicei propriul set de măsurători corporale pentru a-și crea colecțiile de îmbrăcăminte, iar acestea sunt deseori adaptate în mod generic bazei lor de clienți. Prin urmare, dacă vei încerca să cosi un articol vestimentar similar, conform unui tipar luat dintr-o revistă sau descărcat online, fără alte modificări decât schimbarea dimensiunilor din zone cheie (cum ar fi talia), atunci rezultatul final va fi probabil foarte asemănător cu haina cumpărată chiar din magazin. Care probabil nu se va potrivi perfect siluetei tale unice.

Din fericire, poți urmări cei cinci pași simpli de mai jos,care te vor împiedica să ai parte de această problemă și te vor ajuta să te bucuri de haine create de mâna ta și care îți vin perfect. Hai să vedem cum ne putem crea propriile tipare vestimentare.

  1. Măsoară-ți corpul în timp ce porți leneria pe care o vei purta și cu noua piesă vestimentară. Dacă vorbim de o bluză, poartă un sutien pe care îl vei purta pe sub acea bluză iar daca vei confectiona haine cu sustinere pe talie atunci ia in calcul circumferinta soldului. Apoi compară măsurătorile tale cu cele ale tiparului, pentru fiecare parte a corpului – bustul, talia și șoldul
  2. Asigură-te că ții cont de lejeritatea materialului atunci când alegi dimensiunea potrivită pentru tine. Acest lucru îți va permite să te miști și să respiri în voie, ceea ce este absolut necesar pentru articolele vestimentare pe care le poți purta și o zi întreagă. Dacă măsurile tale nu se încadrează într-un anumit tipar și piesa nu va fi mulată pe corp, poți reajusta tiparul pentru a te asigura că ți se potrivește perfect. 
  3. Să găsești dimensiunea potrivită de tipar pentru silueta ta poate fi o provocare câteodată. Construiește tiparul corect având măsurile corecte ale corpului tău și luând în calcul și adaosul de lejeritate, în funcție de compoziția materialului și cu modificările aduse pentru modelul dorit de produs. 
  4. Croiește cu răbdare și verifică să ai rezervele de coasere incluse, iar pentru toate părțile produsului să ai deja șablon creat. Apoi numerotează-le și adaugă cu cretă semnele necesare care te vor ajuta în confecționarea produsului.
  5. Realizează mai întâi o mostră. Testează-ți noul tipar folosind un material ieftin pentru a-ți face o idee cu privire la ceea ce trebuie ajustat înainte de a tăia o țesătură scumpă. Este o modalitate ieftină și ușoară de a testa tiparul rezultat, cusaturile  înainte de a dedica ore în șir piesei finale sau de a folosi materiale scumpe pe care să le vezi irosite în final.

În croitorie, timpul alocat pregătirii tiparului și al materialelor va avea un impact major asupra modului în care totul se potrivește în momentul în care vei începe să coși. Odată ce ai terminat de definit formula dimensiunilor tale unice (care ia în considerare măsurătorile corporale, dar și lejeritatea materialului), atunci fiecare proiect la care lucrezi poate fi ajustat după bunul plac de fiecare dată când dorești să schimbi ceva. Iar toate orele petrecute asigurându-te că tiparul va fi perfect vor da roade.

Dacă încă ai nelămuriri sau întrebări, sunt aici pentru a te ajuta la fiecare pas. De asemenea, nu uita să verifici cursul de croitorie pentru incepatori si cursul de tipare rochii, pe care le-am creat pentru voi, deoarece am planificat câteva oferte speciale zilele acestea. Poți afla mai multe detalii aici.

O zi minunată îți doresc și ne vedem data viitoare!

Meniu